Assalamualaikum readers…
ape kbo?? selamat berpuasa & selamat berpuasa..hari ni Alang nak share resepi kek lapis masam manis yang Alang jual kat kawan-kawan mak..
bahan-bahan:
- 250g marjerin
- 150g gula kastor
- 1/2 tin kecil susu pekat
- 5 atau 6 biji telur ( bergantung pd saiz)
- 250g biskut marie yang telah di blend lumat(jd serbuk)
- 1cmca teh baking powder
- 1cmca teh esen vanilla
- pewarna kuning
- pewarna hijau
- gambir (haw flake) secukupnya
- pukul marjerin dan gula smpai kembang
- masukkn telur satu persatu
- masukkan susu pekat dan esen vanilla
- masukkan baking powder
- masukkan biskut marie.
- bahagikan kepada 2 bahagian dan bancuh dengan pewarna hijau dan kuning..
- kukus kek secara berlapis-lapis berserta gambir.setiap lapis dalam 6-7 minit.
*setiap lapisan,4 sudu besar
*lapik dulang kek dengan kertas dan sapu minyak supaya kek x melekat
*alang buat,lapisan pertama warna hijau,bila dh masak letak gambir dulu & bru letak lapisan kuning..ulang smpai habis.
*buka penutup kukusan slps 6-7 minit bg memastikan setiap lapisan benar2 masak.
selamat mencuba 
No comments:
Post a Comment