28 August 2011

kek lapis masam manis

Assalamualaikum readers…
ape kbo??  selamat berpuasa & selamat berpuasa..hari ni Alang nak share resepi kek lapis masam manis yang Alang jual kat kawan-kawan mak..
P1090317
bahan-bahan:
  • 250g marjerin
  • 150g gula kastor
  • 1/2 tin kecil susu pekat
  • 5 atau 6 biji telur ( bergantung pd saiz)
  • 250g biskut marie yang telah di blend lumat(jd serbuk)
  • 1cmca teh baking powder
  • 1cmca teh esen vanilla
  • pewarna kuning
  • pewarna hijau
  • gambir (haw flake) secukupnya
cara-cara:
  1. pukul marjerin dan gula smpai kembang
  2. masukkn telur satu persatu
  3. masukkan susu pekat dan esen vanilla
  4. masukkan baking powder
  5. masukkan biskut marie.
  6. bahagikan kepada 2 bahagian dan bancuh dengan pewarna hijau dan kuning..
  7. kukus kek secara berlapis-lapis berserta gambir.setiap lapis dalam 6-7 minit.

*setiap lapisan,4 sudu besar
*lapik dulang kek dengan kertas dan sapu minyak supaya kek x melekat
*alang buat,lapisan pertama warna hijau,bila dh masak letak gambir dulu & bru letak lapisan kuning..ulang smpai habis.
*buka penutup kukusan slps 6-7 minit bg memastikan setiap lapisan benar2 masak.



selamat mencuba Winking smile

No comments:

Post a Comment